tiistai 16. elokuuta 2011

Nukkumatti karkuteillä

Eilen alkuyöstä kirjoitin, kuinka luulin eilisenki olevan niitä öitä, jolloin vauva simahtaa vasta kello 2. Olin väärässä. Tyttö teki oman henkilökohtaisen ennätyksenä valvomalla kello 4:ään. E:n herätyskello soi kello 5. Nyt kello on 8; yöunet jäivät siis melko lyhyiksi tällä kertaa. Täytyy itsekin ottaa tänään päikkärit, ei tätä päivää muuten jaksa!

On päiviä, jolloin tyttö jaksaa tuskin pitää silmiään auki edes tuntia, mutta on myös päiviä, jolloin tyttö jaksaa valvoa lähes kymmenenkin tuntia, torkahtelemalla muutamiksi minuuteiksi aina välissä. Tuntuu, että tyttö oikein taistelee unentuloa vastaan ja pitää itsensä väkisin hereillä vaikka olisikin kuoleman väsynyt. Tällöin minä ja E nostelemme tyttöä vuoroin omaan sänkyyn tuijottelemaan tylsänväristä soivaa nallemobilea, vuoroin parisänkyyn meidän väliin. Me kantelemme tyttöä vuoroin sylissä ympäri pientä asuntoamme, vuoroin olalla. Me soitamme tytölle rauhallista musiikkia ja silittelemme hänen hiuksiaan. Me käärimme tytön huopaan ja silitämme tämän kasvoja otsasta nenän vartta pitkin, jotta tämä sulkisi silmänsä. Me pimennämme huoneen ja leikimme itse nukkuvaa, jotta tyttökin ottaisi opikseen ja tekisi saman perässä. Me keinuttelemme tyttöä jalkojen päällä ja hyräilemme vauvaa uneen. Me nostamme tytön rinnalle ja silittelemme tämän selkää. Usein me myös annamme tytön maata mahallaan ja hieromme hänen selkäänsä. Me heijaamme tyttöä vaunuissa edestakaisin, toivoen hänen sulkevan silmänsä ja pitävänsä ne kiinni kauemmin kuin puoli minuuttia. Joskus tyttö nukahtaa samantien, joskus mikään näistä ei tehoa.

 
Juuri edellisyönä hihkuin salaa onnesta, kun tyttö nukkui kuusi tuntia putkeen. HUOM. Tällaistakin siis tapahtuu silloin tällöin. Toivoin jo vauvan ottavan pitkät yöunet tavakseen, mutta toisin kävi. Olisihan se pitänyt arvata, että kun yhden yön on nukkunut kiltisti putkeen, pitää seuraavana yönä kukkua tikkana hereillä mahdollisimman pitkään. Onneksi tyttö on kuitenkin suht rauhassa vaikka valvookin ja saan useimmiten aikaiseksikin jotain eikä tyttö kaipaa kokoajan virikkeitä. Niimpä väsynyt äiti kirjoittelee blogiaan, siivoilee, suunnittelee häitään, shoppailee nettikaupoissa tai hinnoittelee kirpparitavaraa tytön ollessa sitterissä. Valvomisethan voisi käyttää paremmin hyödyksi kirjoittamalla esimerkiksi puolitiehen tyssännyttä lopputyötä, joka muuten täytyy olla valmis muutaman kuukauden päästä jos aikoo koulusta valmistuakin tämän vuoden puolella. En tosin tiedä, onko väsyneenä opparin kirjoittaminen paras vaihtoehto, mutta parempi sekin kuin ei mitään.
 
 
Miten teillä muilla nukutaan? Millaisia nukkumaanmeno-/nukuttamisrutiineja teillä käytetään?11 kommenttia:

 1. Meidän tyttö nukkuu ja nukahtaa yleensä tosi hyvin, mutta silloin kun se on hereillä niin ei viihdy missään muualla kuin sylissä. Eli vaikka olisi tunninkin hereillä, se on tosi rankkaa, koska silloin joko könötän sohvalla pentu sylissä tai kanniskelen sitä ympäri kämppää keksien jotain tekemistä yhdellä kädellä :) Usein vauva myös haluaa katsekontaktia ja jutustelua, eli edes telkkarin tuijottelu ei onnistu...
  Voisiko teidän tytöllä olla mahakipuja, ilmavaivoja tms? Silloin meillä on nukahtamisvaikeuksia, vauva ei nukahda kuin olalla tai liikkeessä, silmät lupsuu kiinni mutta kohta aukeaa taas ja sitten itkettää.

  VastaaPoista
 2. Meillä on poju jo 2kk kuukautta nukahtanut välillä 21-23, herää syömään klo 5 ja jatkaa unia aamuun. Oon aika iloinen tästä meidän yhden syötön rytmistä, koska tiedän, että toiset oikeasti syöttää öisinkin jonkun kuus kertaa. Oon ihmetellyt, että kuinka noin pienellä voi olla niin säännöllinen rytmi, että herää aina viideltä syömään, mutta hyvä vaan!

  Mä kans silittelen aina nenänvartta ja hyräilen pojua uneen. Siihen se yleensä nukahtaakin ja jos ei niin sitten rinnalle. :)

  VastaaPoista
 3. Onpa se söpö siinä sitterissään :)

  VastaaPoista
 4. Jayd: Meillä taas päivät sujuu hyvin, vauva viihtyy yksikseen sängyllä, sitterissä tai leikkimatolla ihan rauhassa. Itse pystyn helposti käydä suihkussa tai tehdä ruokaa vaikka vauva hereillä olisikin (:
  Mahavaivoista ei kyllä ole kyse, koska vauva ei tosiaan huuda eikä itke. Ihan hiljaa vaan tuijottelee ympärilleen, välillä tietysti heiluttelee kiivaasti käsiä ja jalkoja :D Eli itse pystyisimme kyllä nukkua vaikka vauva olisikin hereillä, mutta kun ei raaski jättää sitä yksin valvomaan.

  Teddybear-: voi kuinka pitkät yöunet saatte nukkua Ü Meillä kyllä syömisrytmi vaihtelee öisin, mutta yleensä syötän 3tunnin välein. Toisinaan on pidemmätkin syöttövälit :)

  Jessika: Meidän pikkupullukka<3

  VastaaPoista
 5. heips! itse sain neuvolasta hyvä ohjeen, ajoittuuko teillä syönnit yöhön? eli päivällä nukutaan pitkiä putkia ja yöllä sitten syödään vähän väliä? neuvolasta tuli ohje että klo 15-16 jälkeen alat syöttämään 2 tunnin välein, vaikka lapsi nukkuisi hänet herätellään ja annetaan ruokaa vaikka karulta kuulostaakin. siinä tavallaan tankataan yötä varten ja käännetään rytmiä että päivällä ollaan valveilla ja syödään ja yöllä nukutaan, sitten illalla iltakylpy ja iltamaito ja nukkumaan. meillä tuossa iässä jouduttiin vielä nukuttamaan syliin :) kannattaa kokeilla meinaan meillä alettiin nukkumaan yöt yhdellä tai kahdella syötöllä ja nukuttiin melkein 12 tunnin yö unet :)) suosittelen! että noin pienestä muuttui rytmi :) meillä on aina ilta rutiinit niin poika oppinut milloin mennään nukkumaan, eli kylpy jonka jälkeen maito ja sitten sänkyyn :) täällä pojalla ikää nyt 6 kk ja nukkunut 2 kk iästä noin :) terkuin mamma 23.v ja poika 6 kk

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Ei ajoitu syönnit yöhön. Viime yönä tyttö söi kahdelta ja seuraavaksi vasta seitsemältä! Nyt seitsemän jälkeen söi puoli 12 aikaan ja saa nähdä koska seuraavaksi, nukahti nimittäin ihan justiin ü Mutta kiitos paljon vinkistä! Pitää kokeilla tota jos tyttö alkaa syömään öisin useammin :) Nuo iltarutiinit on teillä kans hyvät, varmasti nukkuu hyvin kun on ollut lämpimässä kylvyssä :)

  VastaaPoista
 8. Meillä tyttö nukahtaa yleensä 22-23 aikaan ja herää 2 syömään, jonka jälkeen nukkuu 6-8 ja sen jälkeen pitääkin jo ainakin 12 asti seurustella :) Mitään nukuttamisrutiineita meillä ei ole.

  VastaaPoista
 9. ida: ohhoh, teilläpä tyttö jaksaa sit aamusin valvoa :) meillä nukutaan aamut ja yleensä päivätki mut illalla ja yöllä sit kukutaan :D

  VastaaPoista
 10. Meillä tytöt 1v3kk ja 1,5kk.

  Isosisko oli rauhallinen vauva, nukkui sairaalasta päästyä 12h yöunia, jatkaen edelleen samaa rataa. Tosin rauhallisesta vauvasta on kasvanut todellinen pikkuvintiö..
  Isosisko ei tykännyt liiasta läheisyydestä: raivosi rintarepussa ja nukkui parhaiten yksin omassa huoneessaan. Isosisko ilmoitti nälästä heilutellen käsiään, eikä menettänyt hermojaan jos ruokaa ei tullut samantien.

  Pienempi neitimme kaipaa syliä ja läheisyyttä enemmän kuin siskonsa vauva-aikana. Nukahtaminen ei tapahdu kädenkäänteessä, eikä tyttöä saa siirrettyä nukkuvana paikasta toiseen. Nukahtaminen itsekseen ei tule kysymykseenkään ja tytön saa rauhoittumaan vain omien kasvojen painaminen kiinni tytön kasvoja vasten kera rauhallisen hengityksen. Syötöt tapahtuvat tasan 3h välein päivisin ja nälän yllättäessä alkaa huuto, joka loppuu vasta pullon ollessa suussa. Iltaisin tyttö "tankkaa", kolme ruokailua 5h sisään, ollen tämän koko ajan hereillä vaatien huomiota ja jaksaa sitten nukkua 23.00-04.00.

  Jokainen lapsi on siis erilainen, eikä ole tavatonta vaikka vielä vuoden ikäinenkin heräisi yöllä nälkäänsä.

  Varsinaiset rutiinit kehkeytyivät meillä 4kk iässä, jolloin päiviin tuli selvä rytmi, kun päiväuniajat vakiintuivat.

  ~ Adan ja Iian äiti

  VastaaPoista
 11. Adan ja Iian äiti, kiitos kommentistasi! Meidän neidissä on vähän samaa kuin teidän molemmissa tytöissä. Vauva on rauhallinen eikä kaipaa syliä. Nukahtaa myös useimmiten yksinään omaan sänkyynsä. Aiemmin pystyin siirtelemään vauvaa paikasta toiseen ilman että hän heräsi, mutta nykyään hereilee helpommin. Myös nälkähuuto on tullut lähiaikoina tutuksi, ennen oli vain käsillä huitomista. Tämän ikäiselle vauvalle ei saa vielä alkaa rytmittämään päikkäreitä vaikka mieli tekisikin. Toivottavasti rutiinit kehkeytyisivät pikkuhiljaa Ü

  VastaaPoista

Jätä kommentti :)